Monday, 26 December 2016

My first. Bokitta


Okay, OMG! I dah terjebak dengan Bokitta. Hopefully, I’ll not become addicted to it. The price is not like RM29 ke RM39 ke…lebih RM100 ok sehelai. Den tak mampu laie. *Sobs*


 Setiap kali beli tudung mahal2 macam ni, asyik je teringat balik that I pernah cakap “tudung2 aku mesti tak lebih 10 ringgit!”. Tula kan. Berlagak sangat. Ingat boleh tahan godaan tudung2 lawa2 macam ni. Nama pun perempuan kannnnn! Hakak tak kuad.

But, since I tengok my biras macam cun je pakai bokitta…tengah pakai baju basahan duduk rumah & pakai bokitta, terus nampak macam pakai baju nak pergi KLCC. Gitulah perumpamaan. Macam --- asalkan kau pakai bokitta, kau akan terus nampak WOW!! gittewwww. Terus hakak kuad berkerja untuk bokitta selai.

My biras advice, if baru nak try, boleh je dulu try preloved. Masuk group something2 bokitta, ada je kadang2 orang nak jual preloved bokitta harga RM50. I did follow that page, but I’m still a bit hesitant to buy preloved online. Sebab I never worn a bokitta before. So I don’t know what is my size or whether bokitta ni sesuai tak dengan muka I.

Jadi, bila bokitta buat Bokitta Boxing Day, then some more they also selling defect items (with notes: minor je), so I rasa ni macam petunjuk la ni I dah boleh dah pakai bokitta. And I memang aim pada defect items je sebenarnya.

Sampai kat butik, nampak dah macam rak tulis “Defect Items” (yang masih dalam plastic!!! OMG Seriously I dah bayangkan defects items tu akan dipamerkan secara lambakkan tudung yang berlonggok2. Ok, ni high class ni fikir I dalam hati). Tapi, takut nampak cheapo sangat, I pura2 la dulu belek2 bokitta yang digantung, and nampak price tag RM129, RM119 etc, with colourful sticker written 10% & 20%. Still expensive. Some more, bila tengok apsal rasa macam tak lawa..? kenapa bila model tu pakai nampak lawa? *scratch head*

Then I nampak ada sorang customer ni pergi je belek2 kat defect items tu. Ahaaaa…I got gang. High 5 sister. Dekat price tag tu ada tertulis jenis2 defect; menggelembung, tertarik, muka besar, muka kecil…and macam2 lagi. But, I’m a bit keciwa bila tengok discount untuk defects item tu mostly is 30% JE. Tak jauh beza pun dengan yang elok. I thought 70% ke. I ambil 5 helai.

But since dia kata “minor je”, that’s why la dia just discount sikit je kot.

Bila I try those defects tu, for me, defects tu tak minor. I prefer “chic size” and yang I ambil tu defect dia “menggelembung”. Bila I try, memang huduh. When I show to Asan pun, Asan kata no. Asan ni pulak, bila I show I try bokitta yang tak defect, dia kata ok. Padahal I tak bagitau pun defect ke tak. So, barang defect ni memang…ok sebab tu dia defect. Dia akan defectkan muka kita jugak. Hehehe.

Last2, try punya try, I took 2 bokitta YANG BUKAN DEFECT with 10% discount each. Sebab I rasa tak berbaloi nak ambil yang defect with just 30% off. Tak jauh beza dengan bokitta yang ok.


For me la (#jangankecamsaya), yang defect tu patutnya kena turunkan lagi harga. Look, yang ok pun discount at 20%, so apa beza. Tapi, tak tahulah ni mungkin diorang punya business strategy kan.

Ni la yang I pilih tu. But yang biru2 tu pun, inner dia macam tak berapa sedap sangat. Macam terangkat sikit. But still ok la.

Then, ada free bokitta handsock kat dalam. Kat dalam promo tu, katanya 100 bokitta to be given away everyday, so I thought bokitta tudung la kan. I never know that bokitta ada lain selain tudung.

Masa nak bayar tu teringin jugak nak tanya “apa yang boxing day nya?”, but since I just bought 2 bokitta, and maybe 2 bokitta not qualified me to get “apa boxing day nya” tu, I just keep quite & just pay RM200++ for my 1st ever BOKITTA.


Balik rumah, nak ambil gambar, baru perasan ada handsock. But the handsock sangatla nipis. Handsock ziezulfa gak yang best. Tapi…YANG PENTING ADA LABEL BOKITTA disitu. Nipis tak nipis. Label tu! Haha! GILA LABEL!


 Nak beli ke tak bokitta lagi? Entah.


And from my 1st experience beli bokitta ni kat butik jugak, I rasa I memang takkan la beli bokitta preloved online. Sebab I fikir apa tau, what if seller jual bokitta defect? We will never know sampailah kita dapat barang tu kan. So, takpelah. If really nak pakai bokitta ni lagi SILA KERJA KERAS secara SMART.

Tuesday, 13 September 2016

Rawat keputihan dengan Herba Maharani, Bio Seleza & Femi9 hygiene Wash

Keputihan dengan orang perempuan memang orang kata seiring sejalan sehidup semati agaknya kan. Aku pun tak terlepas. Ingat lagi masa secondary school, kena keputihan yang gatal tahap dewa. Kalau gatal tu rasa waktu sedar ok lagi, tahan jelah or pergi tempat sembunyi sikit/toilet, garu slow2. Tapi bila gatal merenyam tu datang waktu tidur, hah kau…hambik! Bangun pagi je tengok tompok2 darah kat panties. Bila kencing, mak aiiiii, pedih! Hazab! Lepas tu, keputihan tu pun buat panties kotor. Kuning je area situ.

So far, tak pernah lagi seumur hidup aku, aku dengar orang perempuan kata tak pernah kena keputihan. Antara teruk dan tak teruk je. Antara nak mengaku dan taknak mengaku je. Yelahkan, bab2 macam ni kan sensitive.



Lepas2 tu, aku cuba pakai pantiliner. Masa ni tak kisahlah brand apa, janji masuk TV itulah yang aku beli. Hehe. Dasar kurang awareness. Little I know that, pad/pantiliner yang kurang berkualiti ni antara penyebab keputihan dan penyakit bahaya yang lain.

So, sekarang ni aku amalkan 3 benda ni.

1 – herba maharani.
Makan maharani sekotak untuk sebulan. Yang bestnya maharani ni, bukan setakat menghilangkan keputihan, tetapi dia jugak membantu untuk dalaman wanita. Especially untuk orang yang dah kahwin & beranak macam aku ni. Mana2 yang longgar, dia bagi ketat, mana2 yang loose dia bagi anjal balik. Gicchew!

Eh, herba maharani ni bukan untuk orang yang dah kahwin je. Anak dara pun elok sangat amalkan. Mana2 yang selalu senggugut, ada irregular period, berbau & sebaginya, herba maharani sangat membantu. Kira macam jimat la untuk aku. Nak rawat keputihan, tapi habis semua dalaman herba maharani pulihkan.

2 – Bio Seleza pantiliner & pad.
Pakai pantiliner setiap hari (malam optional) & pad semasa period. Bio seleza ni pad/pantiliner pertama yang ada 4 ciri2 unik. Material & cara pembuatan dia sangat high class. Tak mainlah guna barang2 recycle macam kertas keras or pulpa kayu. Tak payah nak bleach2 sebab nak bagi putih salju seperti kapas. Sebab, memang bio seleza ni diperbuat daripada kapas. 4 ciri2 unik tadi tu, main job dia ialah bunuh bakteria, menghalang pertumbuhan bakteria, bunuh bakteria lagi. Semuanya melibatkan bakteria.

Vagina kita tu, antara tempat paling lembap. bila lembap, bakteria suka. Sebab situlah tempat dia senang nak membiak beranak pinak. dengan bio seleza, bakteria lemah. Fresh je dia tu.

3 – Femi9 hygiene wash
Lepas pee pee, poo poo & masa mandi, guna Femi9 Hygiene Wash. Bagi confirm semua kekotoran di permukaan tu hilang. Bila confirm bersih, kita nak solat pun kita yakin kita berada dalam keadaan bersih.

Lengkap. 3 benda mudah yang aku gunakan untuk rawat masalah keputihan dan kegatalan yang aku hadapi dari dulu. Dah takde lagi, kuning2 di panties or gatal2 merenyam. Fresh, bersih.
Siapa2 yang ada masalah keputihan macam aku, boleh hubungi aku untuk dapatkan 3 produk ni. insyaAllah aku boleh bagi diskaun. Tapi, kalau nak murah lagi, aku recommend jadi ahli. Memang super murah. Bio Seleza tu ada promo free 1 Mixed box untuk ahli. Jimat banyak dah tu.

Korang kalau sayang rahim korang, busatlah sesuatu untuk rahim korang tu. Jangan terpedaya sangat bila orang kata "alah aku pakai pad ni (yang kurang berkualiti) dari kecil takde penyakit apa pun....."
Iya memang. Ujian Allah ni lain2. Nanti, bila kita yang sakit, orang yang itulah yang pertama lari dari kau. Sebelum lari dia ada tinggalkan pesanan "aku cakap je, sapa suruh ikut cakap aku".

Huhuhu. haru je. Yang sakit, yang hazab kita, pandai2lah berfikiran dengan bijak dan bertindak bijak dengan memillih produk yang bagus untuk rahim kesayangan kita.

Ni nombor aku.

012 – 739 7718.

Korang bayangkan kalau korang tak jaga rahim korang lawa2, nanti bawah tu ada rupa cenggini rasanya.

Hahahaha...jangan marah. Sama-sama kita ambil iktibar.