Tuesday, 18 October 2011

Delivering My Own Baby - Part 1


It starts here
The due date supposed to be on 15 Oct 2011. Somehow, i like the date, & am really confident I’ll deliver OR force to deliver on that date if the baby still shows no signs to come out. Kitorang siap plan, nanti sabtu, pagi2 awak bawak saya ke hospital. Confident benar sampai hospital terus bersalin kan. Bukan apa, i heard lots of bad things will happen rather than good things if the baby still not come out after due date. Apa pun, mesti percaya pada ALLAH, segala yang berlaku adalah ketentuan-NYA....tak kira, nak keluarkan jugak (DEGIL). Ermmm...takut sendiri walaupun mungkin takde apa2. Nak google2, malas pulak.

Manusia biasa, hanya merancang, ALLAH yang tentukan. On 11 Oct, tanda (darah) keluar, checked at 12 noon something. Mulut terkeluar..OMG!.. jugakla masa tu. Tengah beriya kot fill up data untuk conso, nak close account. Nak close account dulu. Confirmkan dengan kakak ofis, bagitau supervisor, call Asan, call mak. Feeling aku? Toksah tanya la. Still tak percaya nak deliver, sebab still tak rasa sakit. Most female colleagues advise to go to hospital jugak eventhough still no pain yet. There, doc will check whether it’s about time to deliver or not. If yes, then i’ll admit into ward. So, i list down my report progress, fill up the leave form & pass it to my boss.
                “i wish you good luck”
                “Thanks Boss”

Masa call mak, wow! Mak sangat relax “mak lambat sikit, mungkin lepas maghrib mak sampai. Nanti dah sampai hospital, pandai2 jaga diri”.
Tapi bila K.Ngah cerita “mak dah panic kat rumah tu, Angah ambil half day, sebab mak suruh bawak dia ke hospital SEKARANG JUGAK!”.

Before i ask Asan to come to fetch me at office, i ask him to bring a long a friend. Seriau jugak kot2 dia pun menggelabah, walaupun dia kata “saya ok”. Since i haven’t packed my own things, kenala balik rumah dulu, memandangkan baru nak pack, confirmla ada barang yang tertinggal-KAD BIRU HOSPITAL. Tapi, takkanla tak bawak kad biru tu, staff hospital tu tak kasi beranak kat situ kan. Ke-jam kau Jah. Jangan tiru2 aksi2 tinggal2 barang ni. Bersedialah betul2 sebelum beranak.

Tapi, ada nurse tu siap cakap “kenapa tak tunggu sakit baru datang. Keluar darah je, kadang2 2 3 hari baru sakit. Tapi awak dah datang ni, malam ni masuk ward. Esok kalau takde apa2 baru keluar hospital”.

Pulak. Ntahla. Aku tak faham, bila masa yang sepatutnya kena datang untuk beranak. Feeling still blur. After tukar baju, sempat lagi mintak Asan snap 1 gambar. Snap cantik2 yang, nak blog. Wahahaha...sempat senyum....


(NORROSILAH HAROUN-Kau still tak tau apa yang kau akan alami....!!!???!!)

No comments:

Post a Comment