Sunday, 29 January 2012

Adelea & eczema

When my pregnancy is about 8 months, I noticed that my skin start itching & until 1 time, I can’t control myself from scratching my skin until it bleeds & left marks. There is no sign like the mosquito bite or something similar, the itchy is like everywhere on my body. The doctors assured, expectant mothers having itchiness skin is normal & NORMALLY it will cure itself after giving birth. I do read about cholestasis, but since the doctors have assured me on that, I didn’t take serious care on preventive action. Eventhough sometimes I make a “doa tanpa sedar-cepatlah beranak.tak tahan gatal”.

However, berita buruk I still have the itchiness skin until now but not as worse as during pregnancy time. Masa pregnancy tak nampak bintat ke apa ke, macam misteri jek kan gatal2 tapi tak nampak apa. Tapi masa pantang, part yang gatal tu macam kulit buaya kot sebab banyak gelembung2 air especially area jari kaki. Aku geram tengok tu semua, ambik berus kaki, gosok! Hah, pecah semua, tapi gatalnya lepas tu, tuhan je tau.

Lucky Adelea, she doesn’t get the itchiness until 1 day (after 1 month ++), my mother & I noticed there are gelembung2 air on her arm & body around under shoulder. 1st clinic we went to, the doctor said “normal rashes,nanti hilang”. When that affected area become worse, we went to the same clinic, different doctor, but still we get the same result “normal rashes,nanti hilang”.

I don’t want to take this “normal rashes” for granted. Kadang2, ada case orang passed away or kena jangkitan serious disease because of normal flu or fever but actually dalam badan dah ada macam2 penyakit. So, I taknak, because of this rashes that considered normal by the doctors, then we all buat tak kisah. What if this rashes is actually lead to a more serious skin disease? Doctors tu nak tanggung ke lepas tu? Sapa yang susah? Aku laki bini jugakkan?

I’m not sure if it caused by the FM. Adelea has been introduced to FM seawal usia dua hari, tapi sepanjang lebih kurang sebulan lebih tanda2 gatal2 tu takde kat badan dia.

So, we just apply the cream from that clinic, eventhough there is no sign of cured, but we just apply, hoping for miracle.

Secara ringkasnya, until New Year, the itchy become really worse. Gelembung2 air yang dulu adalah air, sekarang dah ada kat kepala, tapi bukan lagi gelembung air, tapi, gelembung nanah? Scary kan. Berkejar2 kami pergi skin specialist dari Kota Tinggi ke JB, doctor takde & dah tutup. Esok pagi, cuaca sejuk2, hilang pulak nanah tu. So, we think maybe because of the weather. Manalah nak cari air-cond kat kampung, kipas adalah. Tapi baby mana boleh expose dengan angin kipas directly.

CNY we went back hometown, Adelea skin is really worse especially part lengan & jari. Lengan dah bersisik2. Alahai, kesian anak mummy.

We went to a Clinic, introduced by my FIL. He said the doctor is a good doctor. Kami usaha jelah, sebab if possible, we don’t want to change to other FM. She doesn’t get MM, if possible we want to feed her with the best milk (after MM) but still, perlulah di paras kemampuan slip gaji kami jugak.

This doctor said “maybe” eczema. Dia suruh tukar susu kalau mampu. Dia suruh tukar sebamed kalau mampu. 1st, I don’t understand why she said maybe. She’s a doctor, she can’t say something vague to her patient. Paling tak pun dia cakap “this symptom looks like eczema symptom, cuba tukar kepada susu soya. Cuba tukar pakai sabun lain”. Oklah Nampak sama…tapi kalau korang ada kat bilik doctor tu masa tu, mesti korang rasa nak argue je dengan doctor tu. Cakaplah something yang menenangkan patient kan. Tapi, me is account expert, bukan doctor expert. Takkan nak argue dengan Financial Reporting Standard kot. Terus tukar profession pulak doctor tu karang.

2nd is perkataan tak mampu. Tu takpelah. Tu tak simpan dalam hati pun. Adelea, dengar cakap mummy. Jangan sekali-kali label orang. Biar tuhan balas. lainlah kalu pak adelea pilot, mak adelea retis, bolehlah kot nak cari pasal kat sekolah, lepas tu claim kena buli. nanti mummy gembar gemburkan kat blog mummy.

Tapi (puas aku suarakan kecik hati aku kat doctor ni kan) Alhamdulillah, lepas guna ubat doctor ni, parut2 kesan gatal tu hilang. Sisik2 tu makin bersih. Cuma dekat pipi area, tak berani nak letak the cream sebab, budak cantik ni, suka lah sapu2 tangan dia kat muka, lepas tu masuk mulut. Ada 1 malam tu, aku sapu jugak kat pipi dia, masu tu dia dah tidurlah. Dak Dedel ni malam tidur mesti nak berbedung, jadi tangan sure tak dapat sapu muka. Yang rasa gembiranya, esok pagi dia tak nangis, senyum pulak bila aku agah dia. Padahal dah 8 jam x susu. Biasanya, bangun pagi memang dia merengek/menjerit2 kejutkan seisi rumah dia nak susu. Pagi tu, dia merengek manja, senyum lagi. Halahai cair. Aku bangun jugaklah buat susu. 8 jam ko!

Adelea ni dia dah senang tidur malam. Mak aku cakap, kebiasaan jadual dia, last susu pukul lebih kurang 6 7 malam, tidurlah dia sampai 2 3 pagi baru bangun mintak susu. Malam memang senang tidur sampai long hours macam tu. Cuma kalau aku balik, lepas pukul 6 7 tu, aku akan try bangunkan dia balik dalam pukul 10 11 malam, susukan dia, ha..sampai subuh dia tidur. Mak tidur lena, mak gembira.

**aku baru try2 cari dalam website pasal eczema ni. salah 1nya : http://www.babycenter.com.my/baby/health/eczema/

do share if you all ada mana2 good info yang boleh dijadikan panduan ye. thanks in advance.**

4 comments:

  1. Ros..imran masa umur dia 3/4 bulan start kena rashes..tp tak teruk sgt la..cuma kdg2 pipi dia merah2 pink mcm pkai blusher gitu..pastu kulit dia jadi kasar. kat leher pun selalu merah2. tanya paed dia ckp maybe alergic or eczema. tp dia x bagi ubat. dia bagi sampel krim and baby bath brand ezerra. Alhamdulillah serasi sgt ngan imran.Tp ezerra ni kitorg jumpa kat farmasi je..sebamed lg senang jumpa..nak tukar sebamed tp x berani amik risk.takut merah2 balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak tukar pun ikut cakap doctor tu. ubat cream doctor tu nampak ok..mak aku cakap kat badan & tangan hilang habis..kat muka jelah ada sebab kat muka tak berani nak letak apa2...letak jeli gamat macam tak sesuai, sebab lepas sapu kulit jadi merah sangat...aku tak google lagi apa jadi kalau baby eczema tapi masih bagi susu. nnt kalau jumpa kau link kat aku....

      Delete
  2. aku x pernak pulak dengar baby ada eczema x leh minum fm. kat pipi imran aku letak jerslin oil (x sure spelling dia). klw kena gigit nyamuk sapu minyak ni pun bagus jugak. hilang lebam dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak boleh minum FM, tapi bagi FM soya based. sebab memang ada baby eczema, diorang ni "lactose intolerant", jadi susu lembu ni kurang sesuai. tapi, aku taknakla bagi soya based tu...hehehe

      Delete