Thursday, 12 January 2012

Lelaki Taste Saya

As far as i can remember, i start to “like” a man, when I was in lower secondary school. He is not the abang senior nor adik junior kes2 abang angkat or adik angkat. He is 1 of the U.S Reality Show participant which the name was out from my memory disc now. What makes me like him is the blonde curly hair he has which i think is really cute on him. In fact, man with curly hair is still my favourite until now.

Once, i pernah terkesima kalau tengok lelaki berkulit cerah & kepala botak licin. Licin, bukannya atas je botak tepi2 rambut masih hitam lebat, bukan jugak yang jenis botak rambut segan2 nak tumbuh pacak2. Pada saya, lelaki berkulit cerah + botak licin ni (sesetengah je, botak jangan perasan), diorang kalau senyum, manis yang amat. Aaawwww...tergoda...ah ah.

I do dreaming of marrying a “househusband”. There’s no way i’ll let go my career. The husband will do the housechores-lipat baju, masak yang penting, iron baju kerja saya, iron baju anak2, jaga anak. Senang cerita, terbalikkan aje, kerja seorang husband & wife. Dan yang pastinya, saya juga turut berangan2 di siang hari, kalau bila saya pulang dari kerja, husband saya, dah siap2 mandi, wangi2, menyambut saya balik kerja, ambik handbag saya letak dalam bilik, minum petang dah sedia terhidang, urut2 belakang, lepas tu merengek2 macam ni” Yang, Mega Sales dah start, weekend ni bawak abang pegi shopping baju anak2 ye” (dalam hati husband tu, sambil2 baju/kasut abang sekali). Kemon la...saya ni perempuan, adalah tipu kalau dalam hati husband tu tak berfikiran macam tu.

Berangan je.....

I like “soft” man too. Kind of yang suka dancing, ca ca ca ca, yang suka painting & music, yang sukakan seni, suka decoration. Alkisahnya, i like dancing, like drawing, love art, but malas to decorate, so, we have something in common, boleh compare2 on what we have achieved on our hobbies.

I like man with style. Tak handsome belakang cerita, janji stylo-mylo. Biarlah baju Danau Kota sekalipun, biarlah. Tapi kalau pandai gayakan, alahai adoi, tergoda.


My man

Berambut & straight, and he never wish to change his hairstyle. I try sogok2 suruh dia change, i even belanja wax rambut & kadang2 belanja pergi salon, but bertahan 1 hari tu je. Esoknya, he back to his normal do. His taste, i have to admit is better than me. i always ask him to pick for my clothes. Most of Adelea’s clothes pun, banyak dia yang pilih. My nephew pernah cakap, he wants to buy something like his pakteh. Siapa itu?

He will not let go his career, even change workplace, he will say no. Kerja spital, best katanya, sebab hari2 dapat cuci mata. Hamboih! Dia ingat tempat dia je boleh cuci mata, tempat kita, kita cuci mata juge. So, dia bukan househusband. Maka, berangan2 tu...puffff. hilang!.

Tapi............................believe it or not, i tak pernah sapu rumah, mop apatah lagi. Tak pernah. Semuanya lakiku yang buat. Full time househusband tak dapat, suku househusband jadiklah. Bolehlah i mintak bawak i pergi mega sales, beli baju anak2. Dalam hati, i kata “sambil2 baju/kasut i sekali”.

Dia jugak bukan jenis yang boleh bawak gaduh, tunggu kat simpang. Tak hero pun, tapi dia hero di hati saya. Ada masa, dia adalah yang paling garang dalam dunia ni, ada masa dia paling soft. 

Tak sure he like to dance or not, but he likes to decorate. Our new house, Basella, expected to move in this March, dialah yang sibuk2 cari contractor to renovate. Want to decorate sini, sana, halaman rumah nak hias macam mana. Semuanya dia. sofa design pun dia juga. Kitchen cabinet pun dia. aish, kalau ikutkan saya, ala kadar je. Tu yang best berlakikan lakiku ni. tak payah susah2 fikir nak cantikkan rumah, everything dari pintu pagar sampai ke dapur, my husband jaga, baik punya.

Banyakla nak cerita, banyak jugak yang tak boleh cerita. (laki kau jela yang paling baik Ros..hehe)

12 january 2012, harini hari jadi my husband yang ke-29.

“Happy Birthday Yang. Semoga dipanjangkan umur, dilimpahi rezeki yang halal, sentiasa di dalam lindungan yang maha esa, dan sentiasa menyayangi saya”.
I love u just the way you are & you always be. I was wrong when i ask you to change this & that. Get angry when you refuse to change as what i wanted. But, believe me, U don’t have to change. You are just perfect & i know, the man i love is the real him. I like your straight-no-style hair. I’m so grateful you are not bald. I’m thankful i’m married to a malay/muslim man not blonde curly hair white man. Lucky me, you are man with job (because you can’t cook). I like it when you take a really good care for our new home, the decoration, renovation, design & so on, because i’m too lazy to think. But, please, i don’t like fish pond. You get angry, when only i made mistake. You are not super duper romantic jiwang karat & that’s good. You always fulfil what i wanted – walaupun lambat, but still at the end i’ll get it. (saya juga berdoa, semoga, awak lebih rajin jaga & berak basuh adelea, amin)

Yang, too many to write, too lazy to write too. Kita sambung kat rumah. 18SX. HA HA HA HA.

3 comments:

  1. S
    Oooo
    Soos
    Ooosoooo ssswweetttt la mummyy

    ReplyDelete
  2. @yuzai - asan kata, terima kasih.

    @erin - kan, baby boy...eh silap

    ReplyDelete