Monday, 30 January 2012

Redah je

Last week, 1 of my single colleague ask me, is giving birth really that pain? I told her, for me, giving birth is not pain, but the most pain is during contraction. Just imagine, I ask for czer from the doctors & staff nurse. Rela je kena potong perut kot masa tu. She voice out that, she so scared of giving birth, thus she opt not to have kids. Later she told me “kalau tak sakit nak ada 4 anak”. Alahai, tak reti aku nak selesaikan masalah kau ni. aku pun kalau boleh nak biarkan Adelea takde adik beradik.

She asks me “tak takut ke, masa tu memang dah bersedia ke nak ada baby?”. Untuk tidak memutuskan semangat dia nak dapat anak, aku auta la sikit “tak takutlah, best apa dapat anak”.

Truth is, I’m really scared. 1st I’m scared if, I can’t make it. Do anyone willing to raise my kid like their own daughter? Will anyone tell her that I’m her mother? 2nd is, I’m scared if the baby can’t make it. But, for this, before pregnancy, I have try to prepared myself mentally & emotionally, but, if it really happen, i don't know if I can accept it or not. Mintak dijauhkan.

Kalau ikutkan cerita sebenar jugak, I tak prepare pun nak dapat anak, baik mentally, emotionally, physically & financially. Jaga memang jaga. Tapi tuhan bagi murah rezeki. Bila dah tahu pregnant, takkan nak abort pulak. Teruskan kandungan, tapi tulah, turun tangga naik tangga sampailah kandungan usia 6 bulan. Orang kata, bagus exercise awal2 pregnancy, cepat beranak & budak senang keluar. Again, ditekankan disini, aku nak budak senang keluar, tapi taknak cepat beranak. Biarlah budak keluar mengikut waktunya.

Bila dah teruskan kandungan, nampaknya kena beranak kan. Mana boleh kata taknak beranak. Budak tu pun tau, sampai masa, dia keluarlah. Kalau ikutkan mental, emotional & physical, kalau boleh nak pada 15 hb tu jugak. Insya-Allah masa tu baru fully prepared. Tapi, dia nak awal jugak. memang aku tak prepare apa2 pun. Tapi, bila tanda dah keluar, lepas tu petang start contraction, mana boleh tahan2 cakap “taknak beranak sekarang, tak ready”. Nak taknak redah jelah, beranak jelah. Memang aku tak dapat nak bayangkan macam mana keadaan nak beranak yang sebenar-benarnya. kalau dikenang2 balik masa dalam labour room, seriau. Hati jadi lagi kuat nak biarkan Adelea tak ber-adik beradik. Sampai sekarang terngiang2 nurse cakap “muka kau je lebih dik, anak kau tak keluar”. Yelah, push punya push tak keluar, gunting dah gunting. Nurse nurse.

Aku tak pasti aku di induce ke tak, yang aku ingat, ada nurse inject kat belakang, bila aku tanya, dia kata, untuk tahan sakit. Kalau induce mesti dia cakap induce kan? Air selusuh pun takde minum. Mak dah bekalkan siap2, tapi masa pergi ward tak bawak, tertinggal dalam kereta. Bila dah masuk labour room, mana nak dapat minum lagi. Sebelum pergi hospital adalah minum secawan air bacaan Yaa’sin, tu jelah. Jadi, mengerang jelah kesakitan. Petua mudah bersalin? 1 pun aku takde amalkan. Ambik tau pun takde. Kadang2 terbaca post/blog kawan2 pasal pregnancy. Konon nak follow, bila offline, tak ingat terus. Memang pakai redah je nak beranak ni.

Kadang2 rasa lagi bagus kalau tak dirancang2, prepare itu ini. Main redah je macam ni kadang2 jadi lagi berani. Sebab nak taknak, aku kena beranak jugak sebab aku dah mengandung!

2 comments:

  1. Aku rasa mcm lawak pualak entry ko ni..hihi

    Btullah,takkan dah mengandung tanak beranak pulak kan.aku yg czer ni pun masih teringat2 payahnya lepas bersalin dengan sakit sana sini.kalo normal,sakit sebelum.czer,sakit selepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ernie...tula aku dengar jugak czer sakit lepas bersalin...mn2 pun sakit jugak...hehehe...

      Delete