Wednesday, 15 February 2012

Week 5 – ahad diam diam duduk rumah

28 - 29 Jan, 2012

Apsal ek? Bukan apa….as my last entry on how crazy I am if I stay home & alone during weekend, few weeks ago, we decided that at least 1 day in weekend, we can’t go out. We will stay at home & I’ll cook for lunch & dinner. Will skip for breakfast, hehehe…paham2 sudah-subuh gajah.

For week 5, Asan is working on Saturday. So, my activity, I’ll go to Achik’ house.  Subuh hening dah bangun, & having our breakfast at Roti Canai Lan. Erm, percayalah…kami jenis yang kalau dah cop kedai tu sedap, situ jelah yang kami akan berkunjung. Sangat loyal. Patut dapat discount roti canai ye pakcik Lan. Haaaa….macam retis. Roti canai pun mintak discount! Hazab bankrupt pakcik lan.

Lepas bincang2 kosong, so, kami bertiga nak pergi e@curve & kawasan sekitar situ-ikea la, tesco la (ada lagi?). makan kat mana? Hazab jimat. Yelah masing2 poket tengah lembab2 nak kering. makan biasa2 sudah, janji kenyang. Biasa2 pun, sorang 15 hinggit! Kami yang opposite kaya raya ni, 15 hinggit untuk lunch SAHAJA-mahal okeh. Itupun aku ambik air suam. Konon berangan nak kurus. Masa tu je, masa lain mak order air manis, ais lagi. Lepas tu mak complaint kat cermin, mak dah 50kg!

Jalan2 kat flea market. Hasil jalan2 is shawl & scarf.

Jalan2 kat The Curve. Hasil jalan2 is mini skirt cotton on. Sale kot! Masa nilah terjumpa Alan & Zara. Haaaa….kami kalau dah berjumpa, mesti gelak sakan. Apa barang gelak control2. Tutti frutti, sapa nak belanja. Owhhh…sendiri sendiri….ingat dapat pow sesapa.

Jalan2 kat ikea. Hasil jalan2 is karipap ½ dozen. Bahagi antara kami, tinggal 2, tapi percayalah, sampai pagi esok pun orang tu tak makan karipap dia. padahal dia yang order. Tapi, tu masa nak balik. Masa jalan2 kat ikea tu, hati berbunga2 nak cukupkan 10,000 steps a day. Beli gift untuk our anniversary this Feb. tak boleh reveal lagi. Tunggulah the date.

Malam dinner kat Mali’s corner. Masa ni achik & erin dah balik dah. bertiga je dengan husband & cousin dia. Macam biasa, tergoda dengan nasi lemak drumstick, sambal lebih. Yang hawaunya, masa tu ada 2 line. Jadi aku fikir dah kanan tu order makan, kiri tu pastilah minuman kan? Maka, aku beraturlah di kiri, sebab tugas yang dipertanggungjawabkan kat aku ialah 2 teh o ais, 1 teh ais. Mummy punya lah tu yang teh ais tu. tengah2 beratur, tiba2 ada 1 queue lagi kat sebelah kiri lagi, beli minuman. Tapi orang depan aku tadi beli minuman jugak. buat muka “customers is always right”, terusla beratur, sampai kat counter, order macam ni “2 teh o……”. tak sempat habis order, zapppppppp! Kena potong dengan cashier tu “ order air sebelah sini ye (sambil tunjuk kat queue yang paling kiri)” cik adik tak cantik, aku dah beratur panjang2, kau boleh pulak  xxxxxxxxxxxxxxx” erm….korang bacalah xxxx tu sukahati korang. Segan lah nak tulis apa yang aku mencarut!

Hemmphhhhh. Teh ais rasa air tawar! Biasalahkan, kalau dah geram, semua benda pun tak kena. Nasib baik tak order Char Kuey Teow, sebab CKT dia tak sedaplah haritu. nasibla sapa yang order. Tapi kebiasaannya, CKT dia memang terbaik.

Dah alang2 kat situ, mari singgah di Danau kota. Jalan2 aje. serious! Kan nak cukupkan 10,000 steps a day. Otw balik, ngantuks yang amat. Tidurlah….kan kami tak drive. Bye bye driver…see u when I awake.

Ahad.
Diam diam duduk rumah.

No comments:

Post a Comment