Sunday, 25 March 2012

Week 11 (10th-11th March) – Family get together

Segamat – Klang – Penang – Perak – Cameron Highland – Klang – Segamat

Minggu ni ada rombongan Encik MNA & Puan SH (my abahemak in-law) berhajat meminang girlfriend anak lelakinya yang no.2. Jauh nun di Penang. Tak lama lagi, insya-Allah, abah emak dapat menantu ke-2. Me? tetap THE FIRST! Jadi tak boleh panggil menantu baru, nampak sangat kita ni lama. Sebut je ke-2, ke-3, ke-4, maka kita tetap ke-1.

The best part, we will bring Adelea along. That was after all efforts has been put to my monthly reporting, dan dan dan dan…..rela terpaksa korbankan bonus I. Taklah banyak mana, tapi, kalau nak sambar 2 3 pasang kasut & 2 3 handbag, I bayar tutup mata je. Hehehehe.

Lagi best part, we will go for holiday to Cameron Highland. I’ve never been there. I heard, it is such a beautiful place, very nice view on the top of the Tea Farm. ambik gambar, lompat lompat, buat peace.....eeiiiiii tak sabar nak balik zaman umur doploh. Teh je pun! Iya, tapi, tempat lain takde dalam Malaysia ni.

Jumaat - The journey (cost + tenaga yang dishare, bermula disini), start from Jumaat Prayer, we go back to Segamat to pick up Adelea. About to Maghrib, we reach my parents house & go back to Klang around 9 pm & reach Klang around 1 am. Adelea 1st night in Klang house. She is a bit fussy that night, probably because of new place, but…..pujuk2 tidurlah dia.

Saturday – journey to the north (haha) begin. Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, Ya Allah, selamatkanlah perjalanan pergi dan pulang kami. OMG, the journey is so long, like it takes forever to reach Penang. Pejam celik pejam celik, pejam celik lagi, lagi sekali pejam celik, I’m still in the car, very the hot hot, sebab air cond macam tak sampai kat passenger belakang. Jangan mintak duit wahai Swift, bonus I takde portion untuk u. semua dah habis labur ke Penang & ke Cameron Highland. Dalam pukul 9 baru sampai rumah saudara Asan, itupun 2 kali pit stop untuk solat. Alhamdulilah, kami selamat sampai.

Sunday – make up molek2, nak pergi meminang nih. Ambil feel macam masa kita kena pinang dulu. Adelea pulak sangat kepoh, orang habis cakap dia sibuk nak menyampuk. “haih”, katanya, atau dalam bahasa orang dewasa “setuju” (maybe).  Adelea buat masa ni, sangatlah tidak takut strangers (in this case, strangers yang bakal jadi besan abakemak in-law i). After all the pantun2 selesai, makan time. Of course, I can’t have lunch 1st, since Adelea is awake & we didn’t bring the stroller. The mother (mother to my Brother in Law fiancé) offer to hold Adelea, so that I can have my lunch like others. I’m a bit hesitate, but she assured me everything gonna be fine. Everything gonna be all right. Oh yeah!


Dari kejauhan, I tengok she still holding Adelea, 2nd time tengok, still. 3rd time, tak nampak dah. berderau darah I, makan pun I dah tak selera nak tambah. (dahlah sedap, rugi tak tambah). Tiba2 the mother ada kat sebelah I, she told me, Adelea is inside the house with her relative. Alahai. Mak muda macam I, memang suka fikir bukan2. After makan, Asan ask to take Adelea outside. Then, bila I masuk, Adelea sangat behave bila the relative try to put her on sleep. Anak anak. Mummy punya risau, u sedap2 tidur ye.

Pergi Cameron, lagi sekali kami mengalamai situasi perjalanan pejam celik pejam celik tak sampai2. Hari dah nak gelap, tapi tak nampak2 hotel yang kami nak stay tu. rasa macam dah fed up, & nak stay kat hotel yang ada di depan mata. Tapi bila pergi front desk, harga sampai RM400. Cari jugaklah hotel tu & akhirnya sampai after a few calls made asking for direction. Bilik yang di book untuk kitorang sangat menyedihkan.Serupa bilik just nak tut tut je. Kecil & TV takde. takpelah, janji ada bilik. Masa ni school holiday. Price di mark up semahu2nya. Kalau nak bilik ada TV, bilik rege RM400 tadi kot. Mau?

Sungguh funny bila tengok Adelea menggigil. Hehe. Cepat2 mummy bedung Adelea.

Monday – journey yang tak tentu hala. yang penting 2 je. Strawberry farm & Tea farm. Bird park ke, bee park ke, tak pergi takpe.

Strawberry Farm
Try to pick up some nice picture, tapi ni jelah hasilnya.

Tea Boh Plantation Farm
Hujan renyai2, ada hint2 dari Asan tak payah pergilah, nanti takut Adelea demam. Ok, redha terpaksa. Tapi, Asan gagahkan juga pergi ke Tea Boh tu, walaupun sebelum tu kami dah singgah di Cameron Valley, & mengikut kata survey yang dijalankan oleh Asan, situ hanya tempat minum2 teh aje. Ok percaya.
Jalan yang berliku (kami harungi jua) berakhir dengan penyesalan & maki hamun dari kami, sebab Tea Boh Plantation tu tutup.

Perjalanan pulang ke KL melalui Tapah. Ok, tobat, tak mau lalu sini dah. biarlah ikut Simpang Pulai yang jauh sikit tu, rasa otak nak tercabut, jalan liku2. lagi sekali perjalanan yang jenis pejam celik pejam celik tak sampai2. Lega bila masuk highway & wajib singgah di R&R Tapah nak borong buah-buahan. Then, after that, only we know, Tea Boh Plantation is closed every Monday. OMG!

Tuesday – ke Putrajaya, saja nak bawa Adelea jalan2 sebelum berlepas balik ke KL. Budak yang sangat curious (firasat hati), dalam stroller tak mau bersandar, asyik tengok keadaan sekeliling.

Wednesday – pergi hantar Adelea check up for 5 months. Kena jab sekali. Hehehe. Funny. She starts to cry when my mother put her to the jab position. Seakan2 kau mengerti yang kau akan di inject. Sabar ye nak.
Malam, balik Klang bye bye Adelea, nanti jumaat malam kami balik lagi. Don’t naughty2 ya. Mummy & ayah love u. mwah mwah.


No comments:

Post a Comment