Monday, 22 October 2012

Yang terindah

Being the 1st child is pretty amazing, I think. I.think.

Looking back at my 2 sisters, they have at least 1 set of photo albums for their 1st child, lesser photo album for the 2nd child and almost no album for the 3rd child. I wonder why? Is it the nervousness system of losing the memories has faded away the more children we have or their memory turning up stronger, so they no need a photo album? So you think, the 5th child have how many pictures when she was a baby? Pictures ya..not photo album, because the answer definitely is none for photo album.

When my 1st nephew was born, we are excited. We can just sit in front of him, with our eyes straight to him, and become so jakun while nephew is soundly sleeping. Just imagine how super jakun we are when he makes some lazy movement. Yawning, smiling, crying…….so cute.

Ok…I’m not talking bad about others, it was for me also. When my mother baby sits my 1st nephew, I said to my mother “mak…dau nak dengar macam mana baby kentut”.

When I heard him fart for the 1st time “ok shit!”. No different with the adult! Yucks!

In term of determining who’s wrong or who’s right, my siblings tend to back up more the oldest child of my sisters children, eventhough actually, the one who wrong is the oldest. That’s including me. Sometimes, we say the wrong is right when the one who commit the wrong is the oldest. kakak betul, baby salah!

When oldest want a drumstick, the younger also wants the same drumstick, we will back up the oldest and condemn the younger, until the younger loose appetite. Eventhough, actually the oldest willing to give the drumstick to the younger. Hurmmmm…we are so mean! But still they all love us. We are the best uncle & aunties in the world! Tak caya? Ask them la.

That’s about my 2 sisters oldest children.

For mine, we have 0 albums for Adelea. That’s ok, I think. Because 0 is also a number, right? I am referring to printed photo album. What we only have is thousands of pictures inside our phone, camera & laptop. My younger sister has a folder in her phone, the folder name is Adelea Sofea, definitely, only Adelea pictures in that.

I always look back to the old pictures during Adelea was a baby. I missed all the faces so much. Yes we have lots of them, but I know there are many faces that are not inside the folder. We left Adelea with my mother for 10 months, we have missed so many things about Adelea from she is 2 month 1 day old until she reach 10 months.

Adelea is a strong girl (trust me!) just like me (trust me more!)

I’ll write in malay!

Bila Adelea lahir, badan dia pejal. Mak cakap “badan Adelea tak macam budak lain, tak lembik, pejal”. I pun tak sure macam mana, tapi bila I pegang Adelea, memang I rasa confident. Tak macam bila pegang baby lain, kita akan rasa baby tu sangat fragile. Akan rasa takut nak dukung. Tapi, I ingatkan masa tu sebab, dia anak I kan, so itu macam mother’s feeling je. Anak orang lain, mesti kita rasa takut nak pegang kan. So rasa semua baby adalah fragile. I thought it was just a psycho je masa tu.

Kepala dia pun kuat. Belum 2 bulan dia boleh angkat kepala sendiri, kita tak payah tampung kepala dia, tapi bukan dalam masa yang lama. Meaning, kalau dia tengah tunduk tu, dia boleh angkat kepala dia, tapi cepat2 kita tampung dengan tangan, takut dia terpenat, takut kepala dia terswing kan. Naya! Mak cakap Adelea memang sangat lain berbanding cucu-cucu yang dia jaga (sorry cucu 6N). kakak saudara Asan yang claimed dia takut nak pegang baby cakap masa dia pegang Adelea, itulah 1st time dia pegang baby below 2 months old. & dia rasa adelea kuat. Percaya tak, Adelea ni belum 2 bulan dah panjat badan. Bila kita dukung pegang ketiak dia, kaki dia di perut kita, Adelea akan start panjat kaki naik ke badan atas. Tak laju, tapi she really climbed up. dan pijakan dia tu rasa sangat kuat.

Meniarap, menyusur, merangkak – progress ni normal. Menggenggam dengan kuat masa umur 3 4 bulan. Dia selalu berpaut pada tiang permainan untuk playmat tu, dan angkat kepala, badan & kaki macam orang gymnastic tu. Mak pun naik takut, takut dia penat, jatuh kepala, tapi kalau dia penat dia akan turun kan kepala dengan perlahan. Tak pernah kepala dia terhantuk ke bawah.

Masa Adelea dah pandai menyusur, dia akan menyusur sekeliling rumah. Rumah mak masa tu bukan fully carpet. Carpet pun tak elok sebab Adelea ada minor eczema. Mak cakap dia suka gesel2kan muka dia kat tilam. Tapi bila dia dekat lantai, dia tak geselkan muka dia. adelea akan jatuhkan muka dia perlahan jilat lantai. Apa punya idea la jilat lantai tu. Takpun, dia akan tekapkan muka dia perlahan2 kat lantai. Macam orang nak tidur.

Adelea dah boleh kenal orang belum sampai 2 bulan. Masa tengah pantang adelea bangun malam. Sikit2 nak menyusu. Pernah, I tertidur masa dia tengah breastfeed, tersengguk baru terbanguun, tengok Adelea dah tidur, kepala rendah, kaki ke atas. Maksudnya, dalam keadaan I dukung dia tu kaki dia lebih tinggi dari kepala. Masa tu tuhan je tau takutnya I macam mana. Tapi I dengar dia still breathing, I tegakkan dia dalam ½ jam then baringkan balik. Tak sampai sejam bangun balik!

Esoknya, adelea selsema. Biasa selsema keluar hingus kan. Then akan melekat kat hidung. Tapi hingus adelea berwarna putih susu. I tau, mesti susu dia minum malam tadi tu dah masuk ke hidung. Ya Allah, rasa bersalah sangat. I berdoa tak putus-putus janganlah ambil nyawa Adelea. Adelea tak salah. Janganlah Adelea yang terima hukuman atas sebab kelalaian i.

Bukan sekali, bukan 2 kali case I tertidur masa breastfeed dia. Tapi, tulah 1st time Adelea selsema the next day. I dah cuba untuk stay awake evertime I brestfeed dia, tapi I just tak boleh. Thanks Allah, untuk nyawa Adelea.

Masa nak putuskan susu badan lagi terseksa. Biasa dia akan menyusu between 1 to 2 hourly. Tapi masa day nak putuskan susu, dia berlapar for 4 hours, sanggup taknak minum sebab taknak FM. Kasihannya lahai. Tapi I terpaksa. Bukan sebab suka2. Sebab itu I sangat2 sensitif kalau orang permainkan atau buat jokes kat ibu2 yang bagi FM kat anak dia. Mak lembu la anak lembu lah. I have my own reason for the best of me, my mother & my baby. Pandai ngata, boleh tolong aku settlekan problem aku ke? Takkan? Esok2 tuhan tarik balik nikmat kau fully breastfeed baru kau tau. Those mummy yang fully breastfeed tapi tak make jokes mummy yang bagi FM. Salute! Semoga diberkati dan sentiasa ada bekalan susu badan.

Stop it here. Controversy pulak kang.

I nak cakap pasal adelea dah kenal orang. Ok, since I ni tak pernah dapat tidur yang lena, bila pagi Adelea bangun tu, I akan letak dia kat hall, switch on TV, buka suara. Jadi dia ingat ada orang sebelah dia, nanti dia diam, khayal, & tertidur lagi. Dapatlah I sambung tidur lagi. Tapi tak lama. Trick tu dah tak jalan dah. Dia tau suara ada orang takde. Adelea akan menjerit tahap 1 kampung dengar. Nak taknak, I kena bangun jugak. Ni masa I still dalam pantang tau. Meaning adelea dah kenal “orang” sebelum dia 2 months.

Mostly the story is masa dia below 2 months kan. Sebab, I tak jaga dia lepas habis 2 bulan maternity leave. Banyak benda I terlepas. Everyday I call my mum, Tanya apa development Adelea. tapi, tu semua tak sama dengan jaga sendiri. We have missed a lot. Orang kata “buat baby lagi, kali ni jaga”. Buat baby memang senang, tengok baka kami la kan. Hahahaha

Tapi tak sama. Itu I jaga baby baru. Ni Adelea. lain. Tak sama. Penat sama. Feeling tak sama.

Adelea ni dah biasa dengan bye-bye. Hujung bulan je mummy & ayah bye-bye. Ada 1 masa tu, dia buat muka sedih. Tak taulah apa sebenarnay dia fikir. Mak dah pesan, 3 4 bulan ambil, sebab biasa budak dah kenal orang umur macam ni. Tapi adelea sangatlah baik, sangat memahami mummy & ayah memang susah untuk jaga Adelea. adelea sangat peramah kat strangers. As long as “orang” & orang tu dukung dia, she’s on. Boleh kawan punya. So lagi  we all rasa lega sangat. Tak takut nak tinggalkan adelea kat my mom.

Sebab dia dah biasa ditinggalkan, dia sangat suka dengan orang yang berpakaian kemas, berpakaian macam orang nak keluar. My mom kalau pakai tudung, dia akan datang melekat kat my mom. Kalau my dad pakai topi, pun dia nak melekat. Kalau my dad setakat pakai kain pelikat je, haram nak pandang. Tak hingin dia. Dia tau my dad going nowhere.

Masa tinggalkan kat taska, 1st day dia macam tak peduli sangat dekat i. dia akan nak melekat kat orang yang pakai tudung. Habislah mak2 yang hantar anak dia kat taska, sibuk dia nak mintak dukung. Dia ingat mak dia. Dia tak kenal i. 10 bulan kot tak jaga, balik sekali sekala, what to expect. Few days later, dah ok. adelea akan kejar I kalau Nampak i. tapi, caretaker dia cakap, sesekali dia memang buat hal nak kat mak orang jugak.

Ni dah hampir sebulan tinggalkan Adelea kat kampung, Adelea ingat mummy & ayah lagi tak?
 

4 comments:

  1. Adelea igt makde je mummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adelea pura2 je.....macam nadzmi, dia kawan masa ibu & ayah xde...bila ibu & ayah balik. molokek kat ibu dia. nyampah ami.

      Delete
  2. Mummy dan ayah durhaka...huhu...kidding. Adelea tau mummy n ayah busy buat adik...hahaha...another kidding ;) Xpe...yg penting bila dia dah faham try to catch up back all the lost moment...contohnye: handbags shopping for mummy n adelea!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nila jadinya kalau emosi tak betul, mulalah nak terkenang2...kalau tengah happy, tak ingat...hahaha

      Delete