Sunday, 10 August 2014

Sleepless Maternity Dress


Yeap...that’s what I call for this dress,


 Actually, it has longer name -----

Jahit Tetas Jahit Tetas 3 4 Hari Tak Cukup Tidur Maternity Dress.

Walau apa pun, I’m very PROUD of this dress; my hasil usaha, tak cukup tidur, kerja keras, just nak pastikan I pakai baju yang I made for myself. Some more, it’s Raya, tak boleh buat cincai-cincai. Terlalu banyak masa dan tenaga untuk sehelai dress ni.

 Okay...biar I boringkan hidup you all dengan proses2 pembuatan dress ni. Boleh you all try, or if you have better idea, do share, please.

1) I have to decide, what pattern I want. Have it draw on my sketches book, so, basically I already know and have clear picture what I’m going to do and what I’ll get.
Ni pattern untuk dress...simple kan....? I nak letak lace kat bahagian atas, so potong lace the same size.


2) Ambil measurement. This is quite challenging, sebab, I memang belum expert untuk dapatkan measurement yang tepat even untuk diri sendiri. Especially now I’m pregnant, size pinggang dah lagi lebar dari punggung.

3) Jahit lace on B1, B2 and H1. Terus jahit tepi, I guna zigzag je sebab takde Overlock Machine. Ambil masa sikit.

Then, I sambungkan B1-B3 & B2-B4, sebab nak pastikan bila jahit zip, garisan sambungan antara 4 bahagian tu in parallel. Dan bermulalah episode tetas menetas.

After dah sambung B1-B3 and B2-B4, baru terfikir, what if kain ni jarang, so, nanti atas kepala kau berhijab, tapi nampak juga tiang gol. So, I decided, I nak cover dengan lace. Kenalah korbankan bahagian lace untuk Adela. Dah siap measure, tetas balik B1-B3/B2-B4, jahit lace atas B3 & B4. Nak sambung jahit untuk H2, baru perasan, lace tak cukup. Dah rasa give-up time ni. What should I do? Nak pergi Nagoya balik, jangan harap. Belum tentu Nagoya area rumah ni ada jenis lace yang I nak.

Google internet, cari idea, then dapat idea cover with peplum. Ok jugak ni. Some more kain biru memang beli banyak.

Then buat peplum, 1st time nak jahit, Masya-Allah, sehari jugak nak faham kan betul-betul cara nak jahit.

H2, bahagian atas sama lebar dengan kaki bawah, sebab I nak buat macam style beralun2 tu. So, jahit alun bahagian atas. Then, letak peplum on bahagian badan, letak small cut fabric on peplum. In case, jahitan tak kemas, that lace tu boleh cover.

4) Sambungkan H1 to B1/B2 and H2 to B3/B4. Masa ni, zip belum sambung lagi kat bahagian belakang, so kena jahit betul-betul nak pastikan parallel kat bahagian belakang tu.

5) Then, jahit bahagian atas dress to bahagian bawah dress.

6) Jahit zip.

Nak jahit zip bahagian bawah, tempat mati zip tu, susah sikit sebab ada peplum yang nak jahit cantum dengan body lain separuh je, sebab peplum tu nak bagi beralun kat bagaian belakang. Try & error, jadi dan siaplah peplum dress (tanpa lengan).

7) Jahit leher, just fold ke bahagian dalam, sebab dah malas nak fikir. Hehehehe.

8) Jahit lengan. Lengan pun dah siap2 cantum dengan lace and jahit tepi zigzag.

9) siap!

Try pakai, and tunjuk kat Asan. Asan ketawa terbahak-bahak tengok dress tu,

“Apsal kembang sangat? Tak lawa!”

Thank you la husband. Dari sebenarnya tak lawa, tapi nak jaga hati punya pasal cakap lawa. Terima kasihla cakap jujur. Duckface!

So, nak tak nak, I have to wear inner bottom, sebab, I’ll tetas the peplum. And lucky, I have that small cut lace on top of the peplum. What I did is, I just gunting peplum part. So boleh cover bahagian peplum yang I nak tetas tu.

Yang best...Emak pun puji.

“Okay la ni..okay la ni...untuk orang yang mula-mula nak buat....”

*o*


No comments:

Post a Comment