Wednesday, 15 April 2015

MAKING DRESS FOR DIAMOND AWARD DINNER

This Saturday we got an event, a prestigious one to celebrate those who achieved the Prmotion target. One of them is my Next-To-Leader – DSM Aziah Asmon.

Okay okay, but this entry is not to talk about her lah, definitely (sorry my leader ku sayang). Kali ni nak cerita pasal baju/outfit that I’m going to wear for that day. All the leaders dah pesan siap2, this event sangat berprestij, sangat gah, sangat megah, so, kena melaram habis-habisan katanya. Chewahhhhh. Hahaha. Punyalah nak tunjuk event ni bukan cikai-cikai entah apa-apa. Maksudnya, presentation untuk event tu mestilah PROPER atau dalam bahasa wanitanya VOGUE THE VASSSSS!!! Mesti!

Ok, so semenjak itu, mulalah tangan gatal scroll Instagram, stalk Instagram seller Jubah, Abaya, Dress or segala macam mak nek bebaju Vogue the Vassss! And kebiasaannya, for outfit, I rarely buy online. Mesti nak cuba dulu, sarung dulu, fefeeling cantik dulu kat fitting room, baru beli. So memang kalau dah jumpa IG shop yang ada butik tu, especially kat Padang Jawa and Section 7 berdekatan Jakel tu, memang akan cari peluang untuk singgah butik diorang, sarung, tengok cantik ke tidak.

Tapi, ada sedikit perasaan kecewa, sebab turns out, yang cantik-cantik di Instagram tu hanya cantik di Instagram. Bila touch ada rasa sedikit kecewa sebab,
1 – Material nipis. Kalau pakai rasa macam akan terserlah alur punggung. Memang kena pakai kain inner kat dalam. And for that kind of material and cara jahitan yang begitu simple and lurus, I mean bukan yang design havoc bagai for that price, I feel tak berbaloi.

2 – Warna is lari dengan warna shown in Instagram. Okay, memang faham, memang akan lari sikit, because of lighting, camera and so on, but ada some yang memang lari betul. Dalam Instagram merah, cantik je merah dia, bila datang butik, it’s not merah at all, it’s dark brown. Faham tak maksud I.

So, end up, I decided I nak buat sendiri jelah. Hahaha. I ni banyak songeh sangat kan. So, padanlah muka, minumlah mineral coffee 7 8 sachet setiap malam. Ha ha ha. Okay, takdelah 7, 8 sachet. Melawak je.

So bermula malam semalam, I dah start lukis ukuran, gunting body part, dah siap jahit tepi pun. Ni untungnya ada mesin jahit tepi ni. Mudahkan kerja. So malam ni ada class, tak boleh sambung. Tapi entahlah ni, pening-pening lalat since after lunch tadi. Makan nasi Ayam dengan Teh Ais. Rasakan. But, normally, I takde masalah pun. Pepagi tu makan nasi lemak sambal kerang dengan teh tarik, ok jek. Pukul 10 minum mineral coffee pulak. Dah nak jadi kan….hurmmmm

Ok, real outfit takleh tunjuk dulu sekarang. Nanti dah siap, sabtu I post gambar bebanyak.


Bye. Assalamualaikum semua.

2 comments:

  1. akak memang dah pandai jahit atau g kelas jahit dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muzai, nak kata pandai jahit tu takdelah, tapi sukalah mencuba kalau bab jahit ni. pernah sekali je belajar jahit baju kurung, lepas tu xde pergi dah. try & error je. actually better pergi class, tapi masa & duit jadi penghalang kan...haha...

      muzai, nnt bagi nombor muzai kat akak. ni. no. akak 012 739 7718. nak pass barang yuzai.

      Delete