Friday, 22 May 2015

THERE ALWAYS OTHER PEOPLE...

I kept remembering the words from CDM Kelvin Yap, that time he gave speech in BVSM class. But, it’s not about the BVSM that kept circling in my mind. It’s about other thing.

Kat bawah ni antara kata-kata beliau. It’s not in order.

“You rasa kalau you tak buat betul-betul, you tak pergi Bangkok, orang lain tak pergi ke?”

“Tidak ya. Kalau you tak pergi, akan ada orang lain pergi. Kalau you tak grab this opportunity, orang lain akan grab this opportunity”

“Semua orang kata sayang anak, sayang family. Tapi apa yang mereka buat untuk buktikan mereka sayang anak & family? Duduk relax-relax tengok TV, petang-petang main bola”

“Bukan tak boleh, tapi selepas itu kalau berada dalam kesusahan, macam mana?”

“Saya ada kawan, very family man. Saya ajak buat business dia kata tak mahu. Weekend is family time. Jangan kacau”

“Tetapi, kalau orang yang tahu dan betul-betul sayangkan family & anak, mereka tak kisah korbankan 1st 2 3 years, buat business sungguh-sungguh. After 2 3 years, business dah maju, sambil duduk relax-relax dengan anak pun order masuk. Duduk-duduk pun bawa duit”

“Dari sekarang, duduk-duduk kosong”

“saya ada anak, sekarang di University. Dia sudah masuk ini business. Dah lama. Sekarang nak jadi DIAMOND sudah”

“You kata you ada anak, tak boleh business, susah. You tengok semua CDM ni, (refer pada CDM yang dah berjaya) you ingat mereka takde anak ke? You sahaja ada anak? Mereka ada anak dan mereka berjaya”

“You cakap you takde kereta, susah nak bergerak. You ingat CDM ni semua ada kereta? Ada yang hanya naik teksi, naik LRT, masih boleh Berjaya”

“Mereka yang telah berjaya juga ada halangan, tapi mereka tak duduk diam dan layan halangan itu. Mereka berfikir dan buat sesuatu supaya dapat mengatasi halangan itu”.

Oh banyak lagiiii…. I just can’t remember now.

Kata-kata CDM Kelvin Yap ni memang menusuk kalbu tau. Tajam. Tapi memang betulkan.

“Kalau kamu taknak business ini, kamu fikir company ni tutup ke? Tidak tau. Akan ada sentiasa orang yang nampak peluang business dan join business ini”

Betul sangat kan? Sahajidah Hai-O Marketing dah bertapak kukuh lebih daripada 20 tahun. Dah makin berkembang maju. Pengedar makin ramai, dan orang yang berjaya juga makin ramai. Ini antara kamu nak buat, kamu dapat, kamu taknak buat, kamu tak dapat.

Masa saya pergi Diamond Night, ada satu CDM kongsikan satu cerita. Masa dia mula-mula business ni, dia ajak kawan dia sama-sama join business. Kawan dia kata, taknaklah…kau buatlah DULU. Nanti kau dah berjaya, aku buat.
Bila CDM ni dah Berjaya, dia ajak lagi kawan dia join business ni, kawan dia cakap taknak jugak, katanya “kau bolehlah berjaya, kau dah buat DULU”.

Hahahaha…orang kalau malas, memang banyak alasan.


Satu je, kalau kamu taknak, ada ramai lagi yang nak. Kalau kamu taknak berjaya, akan ada orang lain lagi yang berjaya. Company takkan tutup, tapi kamu masih di tahap yang sama. Renung-renungkan.



No comments:

Post a Comment