Wednesday, 10 June 2015

TAK BOLEH MARAH…

Kids can really teach us good things!

Few nights ago…….

Asan was on-call & will reach home later than usual hour.
I was super tired (& sleepy) and all I wanted to do is sleep (or even take a nap pun dah bersyukur sangat dah….).

Oh so heaven! I jealous you Papa Smurf.

I can’t sleep because I still have to cook dinner for Adelea & I.

And, you know what the most annoying thing we don’t want to happen while we cook?
Running out of gas!

OMG! AND THE GAS MAN CAN ONLY CAME AFTER HALF AN HOUR. Gahhh!!!

Dipendekkan cerita, berjaya jugak masak, berjaya jugak makan. That night Adelea makan sikit je. Sebab sibuk dengan rancangan kartun kat TV. Makan 1 suap, berlari balik ke living hall. Sudahnya, makan 4 5 sudu. When I ask nak makan lagi tak, dia jawab taknak, kenyang.

 When Asan reach home, 1st thing 1st I told him that I want to tidur. Mengantuk sangat-sangat ni.
Tengah-tengah nak tidur tu, Asan panggil “jangan tidur dulu yang, buatkan susu Emran dulu…”

Orang dah landing baik…aduhhhhh.

Tengah basuh botol susu, Adelea came to me and in a low tone voice she says “Mommy, nak makan, nak….”

Entah apa yang merasuk, I terus slam botol susu tu & shout “TADI MOMMY SURUH MAKAN KAKAK TAKNAK MAKAN. KAKAK LARI SANA. KAKAK LARI SINI. MOMMY SURUH MAKAN KAKAK TAKNAK. SEMUA MAKANAN LEBIH MOMMY DAH BUANG DAH!!!!!!!!!!!!”

Adelea was really shocked. She just keep quiet, something that she never does. Normally, when she saw me angry, she’ll come and hug me and say something nice to pujuk me, but not this time. I membebel tak berhenti-henti sambil buat susu Emran.
Bila dah siap, I just berlalu macam tu, tak cakap apa pun, terus tutup lampu kitchen tak ajak dia sekali pun. She still keep quiet and follow me to bedroom.
She really keep quite this time.

Being emak kan, manalah tahan kalau anak kata lapar. Dulu, I still ingat she woke me up at 4 @ 5 am sebab nak makan. Pagi2 buta tu I menggoreng macaroni. Tapi makannya 2 3 sudu je.

So, I tanya, eh bukan. Tanya sambil marah2 “KAKAK NAK MAKAN KE?”

Adelea “aah…kakak lapar”

“KAKAK NAK MAKAN APA?”

“koti (roti)”

So, tuan2 dan puan2, moral of the story, sentiasalah make sure ada makanan macam roti/biskut yang tak perlu masak.

I bagi dia roti sapu dengan Nutella, then duduk kat meja teman dia makan. Then I tanya slowly “sedap?”

“sidapppp…”sambil ibu jari tunduk tanda bagus.

“ok kakak makan”

Kami berdua senyap.

Then adelea cakap “Mommy, tak boleh marah. Kakak nak makan. Mommy kakak nak makan. Okayyyyy
               
I terkedu. Mata bergenang... Masya-Allah. Apalah yang aku dah buat tadi?

Korang faham?
Meh I translate.

Mommy, tak boleh marah. Kakak nak makan
Ini is dia bagitahu I yang I tak boleh marah kakak nak makan.

Mommy kakak nak makan
Ini pulak dia lakonkan semula bila dia cakap dia nak makan.

Okayyyyy
Ini pulak jawapan yang I sepatutnya cakap kat dia bila dia minta nak makan.


Okay…nak sambung nangis kejap.

No comments:

Post a Comment