Tuesday, 4 August 2015

Bebelan di malam hari

Wahhhhhh....it was so long since my last post. Don't really have the chance since I change job. Yerppppp. I just change job. And this new company BLOCKED all sort of entertainments/social media; Facebook, Instagram, blogspot, Twitter...ALL. Not only blocked! But not allowed to touch the phone also. Seriously...tak tercapai akalku. Sometimes, I do feel I'm in secondary school.....

But, kerja is kerja kan. Kena AMANAH. Tak berkat pulak duit gaji if asyik mengelat buat kerja. Kena marah dengan boss takpe lagi. Dunia je. Yang paling takut kalau kena soal kat akhirat, hewhewhewhew...

Btw, kat new company ni memang kerja banyak. Daily job + backlog. *urut dada*. Seriously...masa interview i did ask the manager about the back log. And i still remember katanya tak banyak pun, and they all memang make sure backlog tak banyak. Ha ha ha, bila aku join, backlog memang 2 3 bulan je. Tapi bergunung2. But now it has become my responsibility. Dengan experience yang ada ni, i'll try my best to clear all the back log.

Busines pun tak dapat update selalu...tak boleh touch phone kan. And i really don't touch my phone frequently. For business purpose, or just buang masa tengok facebook newsfeed. Semuanya kalau i tengok phone is related to my kids; teacher adelea whatsapp tanya itu ini. Babysitter emran whatsapp tanya itu ini. Or sometimes Asan whastapp tanya itu ini. And sometimes menyampuk kat family group whatsapp. Itupun i dah kena label "ASYIK PEGANG PHONE" sabor jelah. Urut dada mak dibuatnya.

My boss jumpa i personally and katanya orang complaint i asyik on phone. Katanya lagi orang complaint kenapa i as the budak baru asyik balik on time. Pertama2 i join the company waktu bulan puasa. Apakah yang diexpect untuk i balik lambat bila dari pukul 5.30 pagi aku tak makan. Hoccay!!! Dasar hawau orang yang complaint tu. what the la kan. Sebab tu i kata sometimes i feel i ni budak sekolah menengah sebab suasana complaint mengcomplaint & jiwa tak tenang tengok orang senang ni hanya dipunyai level2 budak2 baru nak akil baligh je.

So, after raya ni. Aku pulun balik lambat siapkan back log sedikit demi sedikit. Terima kasih Ya Allah, asan sanggup jaga anak2. Mana nak cari laki macam tu kan. Tu la last. Tolong jangan rampas. Ha ha ha ha.

Tadi masa nak tidurkan emran, biasalah dia kan. Lagi malam lagi segar bijik mata dia. Geram pun ada bila dia taknak tidur. Puaslah bacakan alfatihah la selawat la berzikir la dalam suara paling merdu....eh.... Makin terkinja2 dia tak mahu tidur. Tapi tiba2 sebak. Bulan ni dia nak masuk setahun. Kejap je masa berlalu. Nanti dia 2 tahun, lepas tu 3....makin lama makin besar, insyaAllah dipanjangkan umur. Tak merasa lagi dah kot suasana macam ni. Tetiba berjurai air mata aku. 

Lagi bersemangat aku nak kerja lebih kuat, supaya aku dapat jaga family aku. Ya Allah kau permudahkan lah jangan kau susahkan. Kena siap kan back log cepat2, kena suruh budak intern buat kerja pantas sikit. Ada budak intern, ah nantilah cerita.

No comments:

Post a Comment