Monday, 26 December 2016

My first. Bokitta


Okay, OMG! I dah terjebak dengan Bokitta. Hopefully, I’ll not become addicted to it. The price is not like RM29 ke RM39 ke…lebih RM100 ok sehelai. Den tak mampu laie. *Sobs*


 Setiap kali beli tudung mahal2 macam ni, asyik je teringat balik that I pernah cakap “tudung2 aku mesti tak lebih 10 ringgit!”. Tula kan. Berlagak sangat. Ingat boleh tahan godaan tudung2 lawa2 macam ni. Nama pun perempuan kannnnn! Hakak tak kuad.

But, since I tengok my biras macam cun je pakai bokitta…tengah pakai baju basahan duduk rumah & pakai bokitta, terus nampak macam pakai baju nak pergi KLCC. Gitulah perumpamaan. Macam --- asalkan kau pakai bokitta, kau akan terus nampak WOW!! gittewwww. Terus hakak kuad berkerja untuk bokitta selai.

My biras advice, if baru nak try, boleh je dulu try preloved. Masuk group something2 bokitta, ada je kadang2 orang nak jual preloved bokitta harga RM50. I did follow that page, but I’m still a bit hesitant to buy preloved online. Sebab I never worn a bokitta before. So I don’t know what is my size or whether bokitta ni sesuai tak dengan muka I.

Jadi, bila bokitta buat Bokitta Boxing Day, then some more they also selling defect items (with notes: minor je), so I rasa ni macam petunjuk la ni I dah boleh dah pakai bokitta. And I memang aim pada defect items je sebenarnya.

Sampai kat butik, nampak dah macam rak tulis “Defect Items” (yang masih dalam plastic!!! OMG Seriously I dah bayangkan defects items tu akan dipamerkan secara lambakkan tudung yang berlonggok2. Ok, ni high class ni fikir I dalam hati). Tapi, takut nampak cheapo sangat, I pura2 la dulu belek2 bokitta yang digantung, and nampak price tag RM129, RM119 etc, with colourful sticker written 10% & 20%. Still expensive. Some more, bila tengok apsal rasa macam tak lawa..? kenapa bila model tu pakai nampak lawa? *scratch head*

Then I nampak ada sorang customer ni pergi je belek2 kat defect items tu. Ahaaaa…I got gang. High 5 sister. Dekat price tag tu ada tertulis jenis2 defect; menggelembung, tertarik, muka besar, muka kecil…and macam2 lagi. But, I’m a bit keciwa bila tengok discount untuk defects item tu mostly is 30% JE. Tak jauh beza pun dengan yang elok. I thought 70% ke. I ambil 5 helai.

But since dia kata “minor je”, that’s why la dia just discount sikit je kot.

Bila I try those defects tu, for me, defects tu tak minor. I prefer “chic size” and yang I ambil tu defect dia “menggelembung”. Bila I try, memang huduh. When I show to Asan pun, Asan kata no. Asan ni pulak, bila I show I try bokitta yang tak defect, dia kata ok. Padahal I tak bagitau pun defect ke tak. So, barang defect ni memang…ok sebab tu dia defect. Dia akan defectkan muka kita jugak. Hehehe.

Last2, try punya try, I took 2 bokitta YANG BUKAN DEFECT with 10% discount each. Sebab I rasa tak berbaloi nak ambil yang defect with just 30% off. Tak jauh beza dengan bokitta yang ok.


For me la (#jangankecamsaya), yang defect tu patutnya kena turunkan lagi harga. Look, yang ok pun discount at 20%, so apa beza. Tapi, tak tahulah ni mungkin diorang punya business strategy kan.

Ni la yang I pilih tu. But yang biru2 tu pun, inner dia macam tak berapa sedap sangat. Macam terangkat sikit. But still ok la.

Then, ada free bokitta handsock kat dalam. Kat dalam promo tu, katanya 100 bokitta to be given away everyday, so I thought bokitta tudung la kan. I never know that bokitta ada lain selain tudung.

Masa nak bayar tu teringin jugak nak tanya “apa yang boxing day nya?”, but since I just bought 2 bokitta, and maybe 2 bokitta not qualified me to get “apa boxing day nya” tu, I just keep quite & just pay RM200++ for my 1st ever BOKITTA.


Balik rumah, nak ambil gambar, baru perasan ada handsock. But the handsock sangatla nipis. Handsock ziezulfa gak yang best. Tapi…YANG PENTING ADA LABEL BOKITTA disitu. Nipis tak nipis. Label tu! Haha! GILA LABEL!


 Nak beli ke tak bokitta lagi? Entah.


And from my 1st experience beli bokitta ni kat butik jugak, I rasa I memang takkan la beli bokitta preloved online. Sebab I fikir apa tau, what if seller jual bokitta defect? We will never know sampailah kita dapat barang tu kan. So, takpelah. If really nak pakai bokitta ni lagi SILA KERJA KERAS secara SMART.

No comments:

Post a Comment